Er utroskab = troskab??

Ifølge en artikel bragt i Berlingske Netavis – Nationalt – den 27. november 2011 viste en ny Gallup-undersøgelse, at ca. hver 3. dansker på et tidspunkt har været en partner utro.

Ifølge Danmarsk Statistik fra 2011 var det et faktum, at 40,2 % af alle ægteskaber ender med skilsmisse. De fleste holder i 12 måneder og mange bliver skilt i det ottende år. 

Jeg tror ikke tallene har ændret sig væsentligt de sidste fire år.

Da jeg læste til sexolog i 2010/2011 var vi en undervisningsdag inde omkring emnet UTROSKAB. Hvor lå  grænsen for at kunne kalde noget for utroskab? Spørgsmål som: Var det, “blot at tænke på en anden, at have lyst til en anden” utroskab? Eller var en lille flirt, et lille strejf på armen eller et uskyldigt kys en aften til en fest, utroskab? Eller var det først utroskab, når de to syndige i begærets ophidselseslyst havde parret sig med hinanden? Det blev der diskuteret meget om. Vi var inde på mange synspunkter og kom vidt omkring; men øvelsen var jo nok mere at finde eget ståsted til den såkaldte problematik / udfordring.

Under megen sjov diskussion og til tider ophidset debat, kom en af mine medstuderende – en mand – med dette udsagn: “Det er først utroskab, når det bliver opdaget”? Det udsagn husker jeg stadigvæk – for der blev helt stille et kort øjeblik, for derefter at blive grinet og leet højt – gassen var ligesom taget ud af ballonen. Måske er utroskab netop et paradoks. Hvis utroskab skal eksistere, må vi have gjort noget andet til en sandhed – ægteskabet / parforholdet f.eks.,  Og hvis vi gør noget til en sandhed, dør lysten så?

Hvad vi ellers fandt frem til den dag om utroskab, husker jeg ikke mere!!!

En bi i sin fulde lyst til livet

En bi i sin fulde lyst til livet

I samme ovenstående artikel fra Berlinske Netavis siger parterapeut og forfatter Ingrid Ann Watson bl.a., at “det for både mænd og kvinder gælder, at hvis de basale behov i et forhold ikke bliver dækket derhjemme, så rettes opmærksomheden mod andre”. For mandens vedkommende er det typisk mangel på sex, der sender ham på “jagt” efter en affære; medens kvinden går med til sex, fordi “hun bliver talt til”, altså får bekræftelse ved at vide at hun er “smuk, skøn og fantastisk”.

Når de basale behov som f.eks. søvn, sult og tørst ikke bliver opfyldt er de fleste i stand til at sige ja til livet og være tro over for sig selv, så disse behov opfyldes. Når mætheden og trætheden er væk, kan vi på ny orientere os imod livets lyst til livet med alt som byder sig.

Forestil dig, at du har lavet en dejlig aftensmad; du er sulten og vil gerne nyde maden sammen med partneren. Men partneren siger: “Jeg er ikke sulten, jeg har ikke lyst til at spise” – underforstået, så derfor skal du heller ikke have noget at spise!!!!!!

Ville du ikke være tro over for dig selv og tage noget at spise? Eller skal du igen være dig selv utro og gå sulten i seng?

Hvad skal der til for at begge har lyst til at spise den mad som hele tiden skal på bordet? “Krydderier gør maden” siges der. Hvordan dette inddrages i de forskellige relationer er en anden historie. “Sig ja til livet og lev livet; vær ikke dig selv utro, for er det ikke UTROSKAB?

Kh. Jan.

Gem